A víz világnapja a ClearWaternél | ClearWater

Talán már sokan sokszor sok helyről tájékozódtunk arról, hogy a VÍZ VILÁGNAP megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben.
Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről, a vízről.
Az idei mottó: VIZEK ÉS MESTERSÉGEK

Mindannyian jól tudjuk, hogy a földi életünk alapja a víz. Már az őskor kezdetleges kőszerszámokat használó embere is tudta, hogy a vízből táplálékot szerezhet és az ókori kultúrák legtöbbje is a folyók mentén alakult ki.
Életünk elengedhetetlen eleme az édesvíz mára a Föld egyre nagyobb területein kevesebb, mint amennyi szükséges volna az ott élők számára és ez a tény több helyen konfliktusok és tragédiák forrása. Az emberiség a 21.századba a vízválság terhével lépett be, melyből kiút csakis szemléletváltás útján, aktív cselekvéssel lehetséges.

A mindennapi életünket meghatározza a víz jelenléte, és természetesnek vesszük, hogy az ivóvíz kellő mennyiségben rendelkezésünkre áll, ám sokszor nem megfelelően viszonyulunk hozzá, gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre ami által a felszíni és a felszín alatti vizeinket is szennyezzük, ami beláthatatlan következményekkel is járhat, ha sürgősen nem változtatunk ezen a magatartáson.

Március 22-e jó alkalom arra, hogy végiggondoljuk mit jelent számunkra a víz, az élet szimbóluma, melyet joggal tekintünk az életünk bölcsőjének.

Íme néhány mottó, az elmúlt évekből:

2015 – “Víz és a fenntartható fejlődés”
2014 – “Víz és energia”
2013 – “A Vízi Együttműködés Nemzetközi Éve”
2012 – „Víz és Élelmiszer biztonság”
2011 – “Víz a városokért, városok a vízért!”
2010 – “Tiszta vizet az egészséges világért!”
2009 – “Határon átfolyó vizek. Közös lehetőségek”
2008 – “Víz, Egészség, Élet”
2007 – “Küzdelem a vízhiánnyal”
2006 – “Víz és kultúra”
2005 – “Víz az életért”
2004 – “Víz és katasztrófa”

WWD_HU_W

Partnereink